Een project binnen een groter geheel

Globe Aroma is een Brusselse organisatie die enerzijds werk- en ontmoetingsruimte biedt aan artiesten zonder papieren en anderzijds sociaal-artistieke initiatieven opzet met de grote groep nieuwkomers in België.
Telkens worden andere artiesten uit verschillende disciplines uit-genodigd om samen met Globe Aroma deze sociaal-artistieke projecten uit te werken en te leiden.


Een project binnen een groter geheel


Propositions pour un monument (platform n.02) kadert binnen het overkoepelend sociaal-artistiek project ‘KARAVAAN’ dat loopt van 2009 tot en met 2012. Elk jaar doet de karavaan een andere plek of wijk in Brussel aan, waar zij op zoek gaat naar de specifieke groep ‘nieuwe Brusselaars’.

Het  Karavaanproject behandelt subthema’s zoals gastvrijheid, roots, thuis, identiteit,... en stelt zich tot doel de verschillende groepen nieuwkomers die Brussel rijk is op te zoeken en met elkaar te verbinden via sociaal-artistieke projecten. Centraal staat de vraag of al deze nieuwkomers in Brussel niet de nieuwe Belgen zijn die Brussel - als een stad van vele windstreken - doet zoeken naar een innoverende maatschappelijke uitwerking van haar toenemende complexe context.

Voor de operationalisering van het sociaal-artistieke verhaal brengt Globe Aroma telkens partners samen in de wijk waar ze aan de slag gaat. Enerzijds sociale partners, die contacten hebben met de verschillende bewoners van de wijk of een specifieke doelgroep. Anderzijds artistieke partners, die het project mee willen ondersteunen om zo een gelaagd en kwalitatief project te kunnen bieden voor een breed en gediversifieerd publiek.

De groepen nieuwkomers die deelnemen spelen een actieve rol in de ontwikkeling van een sociaal-artistiek project. Participatie is van groot belang en wordt op alle mogelijke manieren gezocht.

Bij elk deelproject van de Karavaan worden deelnemers van de vorige projecten meegenomen binnen een nieuwe context en gemeenschap. Op die manier wordt een diverse deelnemersgroep gecreëerd die gaandeweg complexer wordt en de lokaliteit overstijgt.

Het eerste project in de reeks was de Tafel Keuken in 2008, onder leiding van Ernst Maréchal in samenwerking met Time Circus en de bewoners van het Klein Kasteeltje. Made in Belgium dat gebracht werd tijdens het Theaterfestival 2009 was een vervolgverhaal op de Tafel Keuken.
In 2010 heeft Ann Van de Vyvere het project Home and Away geleid in samenwerking met Offworld, mensen zonder vaste verblijfplaats waaronder daklozen en expats. Het resultaat was een objectententoonstelling die plaats vond in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en een film die vervolgens in avant-premère is gegaan tijdens het Spoken-World-festival van het Kaaitheater.

De karavaan wil in 2012 afsluiten met een globale presentatie van de verschillende projecten.